vilhonkatu9-paakuva

As Oy Vilhola

Etelä-Suomen Julkisivupalvelu Oy suoritti Kiinteistö Oy Vilholan julkisivun rappausten entisöintityön vuonna 2006. Koko julkisivu rapattiin kolmikerros-rappauksena kalkkisementtilaastilla entisiin mittoihin ja muotoihin. Julkisivun kaikki koristeet ja kivi-istutukset uusittiin.

Työn yhteydessä uusittiin myös kaikki syöksytorvet sekä kerros- ja ikkunavesipellit. Vesikaton Vilhonkadunpuoleiset lappeet erkkereineen uusittiin patinoidusta kuparista. Lopuksi julkisivupinnat maalattiin kalkkimaalilla.

Kaupunki:   Helsinki
Sijainti:   Vilhonkatu 9 – Mikonkatu 18 – Itäinen Teatterikuja 1
Rakennusvuosi:   1907
Arkkitehdit:   Usko Nyström
Saneeraus toteutettiin:   2006

Kiinteistön historiaa

Viisikerroksinen asuin- ja liiketalo. Ensimmäinen kerros on alun perin suunniteltu myymäläkerrokseksi näyteikkunoineen. Julkisivua on kuitenkin myymäläkerroksessa myöhemmin muutettu ja näyteikkunoita on suurennettu. Tätä muutosta lukuun ottamatta rakennus on kokonaisuudessaan harvinaisen hyvin säilynyt alkuperäisasussaan. Erityisesti porrashuoneet ovat hieno esimerkki 1900-luvun alulle tyypillisestä sisustustaiteesta. Suurin osa asunnoista on muutettu toimistoiksi 1970-luvulla.

Rautatientorin puoleisessa symmetrisessä julkisivussa toistuu samoja muotoja kuin Eliel Saarisen asemarakennuksen hallintosiiven julkisivussa (rak. 1904?1909). Julkisivut Teatterikujalle yksityiskohtineen (mm. kellarisisäänkäynnit) ovat alkuperäiset. Vilhola ja kortteli 39a:n kaksi muuta samalla vuosikymmenellä valmistunutta asuintaloa (Seb. Gripenberg ja E. Aarnio 1907) muodostavat yhdessä erittäin hienon, tyylillisesti eheän korttelipihakokonaisuuden.