unioninkatu29_paakuva3

Unioninkatu 29

Etelä-Suomen Julkisivupalvelu Oy on tehnyt urakkasopimuksen osoitteessa Unioninkatu 29 sijaitsevan Helsingin tuomiokirkon, itäisen kappelin ja kellotapulin julkisivujen, kuparikaton, ikkunoiden, ulko-ovien, kipsikoristeiden jne. kunnostus-, rappaus- ja maalaustöistä. Museoviraston edustajat valvovat osaltaan työn eri vaiheita.

Helsingin tuomiokirkko kuuluu arkkitehti Carl Ludvig Engelin ja kaavoittaja Johan Albrecht Ehrenströmin suunnittelemaan Helsingin empirekeskustaan. Kirkko edustaa uusklassismia ja sen suunnitteli alun perin Engel, jonka työtä jatkoi hänen kuolemansa jälkeen arkkitehti Ernst Bernhard Lohrmann. Kun empirekeskustan rakennustyöt alkoivat, Senaatintorilta poistettiin vuonna 1727 valmistunut Ulrika Eleonoran kirkko, jonka kello nykyään koristaa Tuomiokirkon keskitornia.

Tuomiokirkon alkuperäiset luonnokset valmistuivat jo vuonna 1818, mutta vihkiminen tapahtui vasta vuonna 1852. Alun perin se nimettiin Nikolainkirkoksi Pyhän Nikolauksen ja Venäjän tsaari Nikolai I:n kunniaksi, joka oli aloittanut rakennushankkeen. Itsenäistymisen jälkeen se sai nimen Suurkirkko. Helsingin hiippakunta perustettiin vuonna 1959, minkä myötä kirkon nimi muuttui Helsingin tuomiokirkoksi.

Helsingin tuomiokirkko

Kaupunki: 00170 Helsinki
Sijainti: Unioninkatu 29
Valmistumisvuosi: 1830–1852
Suunnittelijat: Carl Ludvig Engel (alkuperäinen suunnittelu),
Ernst Lohrmann (myöhempi suunnittelu)
Saneeraus toteutetaan: 2024–2025

Kuvia työmaan edistymisestä (tilanne 27.05.2024)