armfeltintie-13-01

Armfeltintie 13

Etelä-Suomen Julkisivupalvelu Oy on toteutti osoitteessa Armfeltintie 13, 00150 Helsinki sijaitsevan vuonna 1911 valmistuneen ns. “Eiran kummitustalon” julkisivujen ja vesikaton uudistutyöt.

Urakka sisälsi pääpiirteittäin: Kiinteistön kaikkien julkisivujen rappaus- ja maalaustyöt sekä vesikaton uusimistyöt.

Kaupunki:   Helsinki
Sijainti:   Armfeltintie 13
Rakennusvuosi:   1911
Suunnittelija:   Onni Tarjanne
Saneeraus toteutettiin:   2017-2018

Kiinteistön historiaa

Arkkitehti Onni Tarjanne allekirjoitti huvilan piirustukset huhtikuussa 1910. Tontin ensimmäinen haltija, pankinjohtaja Georg Sidorow, oli ostanut tontin vasta saman vuoden alussa. Konsulinna Ines Gullichsen osti huvilan 1918 ja myi sen kymmenen vuotta myöhemmin konsuli Edgar Grönblomille, turkulaiselle teollisuusmiehelle, joka muutti taloon 1933. Mukana seurasi hänen silloin polyteekkiä käyvä poikansa Sven, jonka mukaan Belgian lähettiläs Gerard asui alkuun talossa muutaman vuoden. Grönblomien muuttaessa uuteen kotiinsa sen sisustussuunnitelmat tilattiin kuuluisalta sisustusarkkitehdiltä Harry Röneholmilta. Kuvanveistäjä Viktor Jansson sai samanaikaisesti tehtäväkseen suunnitella huvilan varjoisalle pihalle yhä käytössä olevan suihkulähteen. Edgar Grönblom ei ollut erityisen ilahtunut, kun Esplanadin puistoon tuli peräti kaksi samantapaista kalapoika-aiheista Janssonin suihkulähdettä. Rakennuksen kellarikerroksessa on taloudenhoitajan ja talonmies-autonkuljettajan huoneistot.

Rakennuksen kivijalka on punagraniittia. Ulkoseinät on rapattu vaalean oranssinruskean sävyyn sileäksi. Valkeita kipsi- ja punatiilikoristeluja. Kipsikoristeet ensimmäisen ja toisen kerroksen ikkunoiden välissä muodostuvat klassisoivista aiheista. Monimuotoinen, epäsymmetrinen julkisivu. Erkkereitä, päätykolmioita, kaaria. Puitejaoltaan pieniruutuiset, mahdollisesti alkuperäiset puuikkunat on maalattu vaaleanruskean sävyyn. Alkuperäinen lakattu tammiovi pyörökaaren muotoisen portaalin sisällä. Taitekatto punatiiltä. Katolla muutama pieni lyhtyikkuna. Yksityinen, karkeaksi rapatun ja punatiilipäällysteisen muurin ympäröimä puutarha. Alkuperäinen metalliportti, jossa musta maalattu pöllökuvio.